Европейският съюз промени тона си по отношение на възможността за

...
 Европейският съюз промени тона си по отношение на възможността за
Коментари Харесай

ЕС вече е готов за Brexit без сделка

 Европейският съюз промени тона си във връзка с опцията за евентуално излизане на Англия от съюза без съглашение, заявявайки, че към този момент е подготвен за следствията от сходно развиване на нещата.
След срещата на върха на блока предходната седмица, на която европейските водачи се съгласиха да дадат още време на английския министър председател Тереза Мей, от Европейската комисия показаха, че безредният Brexit става „ все по-вероятен “.

И макар че това продължава да е минимум мечтаният вид, Европейска комисия уточни, че държавните управления към този момент са приключили с подготовката си за възможен сюжет на излизане без съглашение, която стартира през декември 2017 година Ако се стигне до там, връзките на Обединеното кралство с Европейски Съюз ще се уреждат от общото интернационално обществено право, в това число разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Крайната дата за излизането на Англия от Европейски Съюз бе 29 март, преди да се стигне до отлагането. Сега формалната дата е 22 май, която обаче ще влезе в действие единствено в случай че Народното събрание успее да одобри съглашението на Тереза Мей. Ако това не стане, Англия ще напусне блока на 12 април без договорка в случай че до тогава не предложи нов проект за двустранни връзки.

Лондон също по този начин би трябвало до 18 април да осведоми Брюксел за това дали ще се включи в бюджета за 2020 година, както е планувано, даже и при безреден Brexit.

По-рано в понеделник в английските медии се появиха известия, че Тереза Мей готви трето гласоподаване на своето съглашение, което ще се организира във вторник. Това оповестиха от телевизия ITV, като по-късно прецизираха, че към момента няма взето дефинитивно решение.

„ Окончателната дата е „ обект на диалози “, т. е. с Демократичната юнионистка партия, само че за на следващия ден е актуалният проект “, показва кореспондентът на медията Пол Бранд.

В същото време малкия екран показва, че Тереза Мей е декларирала по време на срещата си с поддръжници на Brexit в своята резиденция в Чекърс през уикенда, че ще напусне поста, в случай че договорката ѝ бъде подкрепена. Но даже и това да стане и тя да получи поддръжката на всички тори, въпреки всичко ще са ѝ нужни десетте гласа на северноирландската Демократичната юнионистка партия, с чиято поддръжка нейното държавно управление на малцинството ръководи.

На този декор още веднъж в понеделник английският министър на интернационалната търговия Лиъм Фокс съобщи, че има възможност Англия да не напусне Европейския съюз, в случай че договорката на премиера Тереза Мей не бъде утвърдена от Народното събрание.

„ Или ще напуснем Европейския съюз със договорка, или ще го напуснем без договорка, или изобщо няма да го напуснем, което ще предизвика демократична и конституционна рецесия ", посочи Фокс пред радио Военновъздушни сили.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР